ساماندهی حقوق کارکنان نظام سلامت گام بلند دولت چهاردهم
وضعیت شغلی و معیشتی کارکنان سلامت از جمله پرستاران و دستیاران پزشکی همواره از دغدغههای اصلی نظام سلامت بوده است که با بهبود و افزایش حقوق آنها در ۲ ماه گذشته گام بلندی در دولت چهاردهم در جهت ارتقای رضایتمندی آنان برداشته شد.
به گزارش خبرنگار حوزه سلامت ایرنا، ساماندهی وضعیت شغلی و معیشتی پرستاران، رزیدنتها یا همان دستیاران پزشکی و افزایش هشت برابری دریافتی آنها که خط مقدم مواجهه با بیماران در مراکز آموزشی و درمانی هستند و بار اصلی بیمارستان ها بر دوش آنهاست، حایز اهمیت است.
از آنجایی که پزشکی شغلی است که جوانان نخبه با رویای شیرین پوشیدن لباس سپید، عزت و احترام در بین مردم و زندگی با درآمد مناسب و آیندهای روشن انتخاب میکنند، رویایی که بسیاری از پزشکان جوان پس از ۱۳ سال رنج و تحصیل شبانهروزی آن را مربوط به گذشته میدانند و میگویند این عرصه دچار فراز و نشیب بیشتری شده است.
رزیدنتها یا همان دستیاران پزشکی خط مقدم مواجهه با بیماران در بیمارستانهای آموزشی درمانی هستند و در عمل میتوان گفت که بار اصلی بیمارستانها بر دوش آنهاست. افرادی که حتی در تعهدات اجباری که میدهند هم کاملا باید تحت اختیار دانشگاه علوم پزشکی محل تحصیل باشند و حتی در طول این دوره حق تاسیس و اداره مطب خصوصی یا درمانگاه ندارند.
دوره رزیدنتی در رشتههای مختلف متفاوت است و چهار تا پنج سال به طول می انجامد؛ به طور مثال دوره رزیدنتی برای رشتههایی مانند ارتوپدی، داخلی و جراحی، چهار سال است. این رزیدنتها به بیمارانی در حوزه تخصص خود و زیر نظر استادان یا سالبالاییها، رسیدگی میکنند.
در بسیاری از بیمارستانهای آموزشی درمانی خبری از استاد نیست و سلسله مراتب نهایتاً به رزیدنت سال بالایی میرسد بنابراین رزیدنت پزشکی است که دوره پزشکی عمومی خود را تمام کرده و دوره تخصص خود را میگذراند. همچنین به پزشکانی که متخصص شده و در حال گذراندن دوره فوق تخصصی هستند نیز فلوشیپ گفته میشود.
اینترن نیز دانشجوی مراحل پایانی پزشکی عمومی است که میتواند زیر نظر استاد یا متخصص در بیمارستانها، طبابت کند و بعد از گذراندن این دوره عملی که ۱۸ ماه است، فارغالتحصیل محسوب میشود. بنابراین ۱۸ ماه پایانی دوره ۷ ساله پزشکی، دوره اینترنی است. پیش از آن نیز به دانشجویان پزشکی که یک سال در بیمارستان حضور دارند، اما اجازه طبابت ندارند، استاجر گفته میشود.
دریافتی رزیدنتها یک بار در سال ۱۴۰۰ از حدود ۳ میلیون تومان به ۶ میلیون تومان رسید و در سال ۱۴۰۱ افزایشی نداشت و در سال ۱۴۰۲ از مبلغ ۶ میلیون تومان به ۸ میلیون تومان رسید. ولی آیا همه مشکل این پزشکان جوان که مشغول گذراندن دوره تخصص هستند، هزینه کم حق الزحمه و فشار کاری است؟
محمدرضا ظفرقندی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به تازگی از افزایش حقوق دستیاران و کارورزان پزشکی از ابتدای مهر ماه سال جاری خبر داده و گفته است: افزایش حقوق دستیاران و کارورزان پزشکی متاهل نسبت به مجردها بیشتر است. پس از افزایش حقوق دستیاران و کارورزان، حقوق این افراد در برخی از رشتههای تخصصی و فوقتخصصی به ۲۵ میلیون تومان رسیده است. افزایش حقوق کنونی دستیاران و کارورزان پزشکی، یک افزایش قابلتوجه است.
وی درباره وضعیت اضافه حقوق دستیاران و کارورزان پزشکی مجرد گفت: دریافتی دستیاران پزشکی با افزایش حقوق، حدود ۱۹ میلیون تومان است. همچنین دریافتی کارورزان مجرد نیز حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش یافته است.
وزیر بهداشت اظهار داشت: افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی حقوق کارورزان پزشکی منوط به تاهل یا مجرد بودن آنها است.